W dniach 20.12.2023-07.01.2024 roku firma Poli-Farm Sp. z o.o. jest nieczynna z powodu przerwy świątecznej.

CHITOZIN FIT C​

Chitozin-Fit-C v2

W skład preparatu wchodzą oligomery chitozanu OCHGTM w postaci płynnej, które charakteryzują się unikalną zdolnością do bezpośredniego tworzenia błon polimerowych z zawiesiny, dobrą mieszalnością z innymi biopolimerami oraz wysoką wartością wskaźnika wtórnego pęcznienia. Pod wpływem enzymów trawiennych część oligomerów chitozanu jest wchłaniana do krwi, druga część nie trawiona przez enzymy wiąże wodę i działa w przewodzie pokarmowym jako absorbent. Witamina C wspomaga układ odpornościowy oraz sprzyja oczyszczaniu organizmu i neutralizacji wolnych rodników.

* OCHGTM- opatentowany proces wytwarzania bioaktywnych oligomerów chitozanu

Skład​

Zalecana dawka dzienna:

3 łyżeczki (15 ml)

Mleczan chitozanu  (oligomery chitozanu)

525 mg

Witamina C

12 mg/15% RWS*

* Referencyjna Wartość Spożycia

Wpływ oligomerów chitosanu na zdrowie człowieka

Ostatnie doniesienia zespołu naukowców z Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, którzy ogłosili, że stworzyli substancję, silnie hamującą zakażenie korona-wirusem SARS-CoV-2, zaszczepiły nadzieję na opracowanie skutecznego leku do walki z pandemią COVID -19.

Badacze wykazali, że odkryta substancja to inhibitory polimerowe. Stworzone zostały na bazie chitosanu – związku otrzymywanego ze skorupiaków morskich. Działanie polimeru polega na tym, że wiąże się on z białkiem S (SARS-CoV-2), tworzącym „kolec” wirusa, co blokuje jego oddziaływanie z receptorem komórkowym – dla konwertazy angiotensyny II, a w konsekwencji uniemożliwia wnikanie wirusa do komórki gospodarza.


Chitosan działa bardzo korzystnie na cały organizm. Przez specjalistów nazywany jest szóstym – po białkach, tłuszczach, cukrach, minerałach oraz witaminach – składnikiem niezbędnym do życia. Skutecznie oczyszcza i odkwasza organizm, pobudza mechanizmy obronne człowieka, hamuje namnażanie się komórek nowotworowych, obniża poziom cholesterolu, pozwala zredukować masę ciała. Stosując suplementację chitosanem, można doprowadzić do wyleczenia wielu chorób, z którymi nie radzi sobie współczesna medycyna.

Chitosan, z którego pozyskuje się związki polimerowe, pod względem chemicznym jest organicznym związkiem z grupy polisacharydów; pochodną chityny, powstający w wyniku jej częściowej deacetylacji. Proces deacetylacji chityny polega na usuwaniu z niej grupy acetylowych, które utwardzają chitynę i sprawiają, że jest ona nierozpuszczalna w polarnym środowisku wodnym . Najwyższą aktywność biologiczną chitosanu, uzyskuje się po jego przetworzeniu w opatentowanym procesie OCHG™. W efekcie uzyskiwany jest mleczan chitosanu, czyli chitosan w postaci oligomerów, o krótkich łańcuchach oligo-cukrowych i ściśle kontrolowanej masie cząsteczkowej. Strukturalnie chitosan jest podobny do celulozy – błonnika pochodzenia zwierzęcego, podobnego do fibryny ludzkiej. Jest całkowicie naturalny i dobrze tolerowany przez nasz organizm, nie wchodzi w interakcje z komórkami prawidłowymi.

Jak działają oligomery chitosanu

Kiedy stosować oligomery chitosanu

Oligomery chitosanu wzmacniają odporność organizmu

Badania eksperymentalne na drobnoustrojach i wirusach z udziałem chitosanu wykazały hamowanie ich rozwoju w komórce gospodarza. Mechanizm działania chitosanu polega na oddziaływaniu za pośrednictwem jego dodatnio naładowanych grup aminowych z ujemnie naładowanymi grupami funkcyjnymi występującymi w ścianie komórkowej bakterii lub wirusów, te oddziaływania elektrostatyczne przyczyniają się do zmian przepuszczalności błony komórkowej (elastyczności), jej rozpadu i wycieku substancji wewnątrzkomórkowej.

Inni autorzy sugerują, że wokół błony komórkowej mikroorganizmów, chitosan wytwarza otoczka polimerową uniemożliwiając transport składników pokarmowych do komórki oraz regulację procesów metabolicznych w niej zachodzących, a w konsekwencji skierowanie komórki na drogę apoptozy.

Wykazano, że cząsteczki oligomerów chitosanu mają zdolność penetracji błony komórkowej mikroorganizmów oraz wirusów, a w konsekwencji do wiązania się z ich materiałem genetycznym DNA lub RNA, co prowadzi do hamowania procesu replikacji (powielania materiału genetycznego) transkrypcji (syntezy RNA) i procesu translacji (syntezy białek).

Oligomery chitosanu są niezastąpione w profilaktyce nowotworów

Oligomer chitozanu wiążą się z komórkami nowotworowymi których błona posiada ładunek ujemny, przyczyniając się do zmiany elastyczności błony do wartości komórek prawidłowych, zmienia jej przepuszczalność, podwyższa pH płynu wewnątrz i zewnątrz komórkowego do wartości 7,35 – 7,4 co sprzyja odkwaszaniu organizmu. Zakwaszenie organizmu powoduje zaburzenie wszystkich procesów biochemicznych, zagęszczenie krwi, zaburzenie krążenia, bardzo obciąża nerki, powoduje bóle stawów i mięśni oraz sprzyja rozwojowi komórek rakowych. W zasadowym środowisku komórki nowotworowe nie namnażają się. Dlatego chitozan stosowany w większych dawkach powoduje śmierć komórek rakowych oraz hamuje ich namnażanie co zmniejsza rozmiary guza.

Oligomery chitosanu oczyszczają organizm z toksyn oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi

Oligomery chitosanu oczyszczają przewód pokarmowy, wątrobę i cały organizm z metali ciężkich oraz toksyn, wiążąc je i wydalając z organizmu. Wyniki badań wskazują, że bardzo skutecznie poprawia stan i funkcjonowanie wątroby i trzustki. Chitosan wiąże też jony chlorkowe z soli kuchennej i wydala je, co zapobiega wytwarzaniu się angiotenzyny – substancji powodującej gwałtowny skurcz naczyń. Dzięki temu działa hipotensyjnie, obniżając ciśnienie krwi. Preparat wiąże i wydala z przewodu pokarmowego cholesterol, ponieważ ma dodatnio naładowane grupy aminowe przy tym samym pH co przewód pokarmowy. Grupy aminowe wiążą się z ujemnie naładowanymi cząsteczkami, takimi jak lipidy i kwasy żółciowe, uniemożliwiając ich wchłanianie i magazynowanie przez organizm. Działanie chitosanu przyczyniające się do obniżenia poziomu cholesterolu frakcji LDL można wyjaśnić wskazując na interakcje hydrofobowe sole chitosanu z kwasami tłuszczowymi i lipidami lipoprotein. Tak związane lipidy są wydalane z przewodu pokarmowego wraz z innymi produktami przemiany materii, a nie wchłaniane zwrotnie, jakby to nastąpiło w procesie resorpcji zwrotnej.

Oligomery chitosanu poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego

Po ich rozpuszczeniu tworzy się powłoka, która działa osłonowo, eliminuje nadkwasotę, stymuluje procesy gojenia, leczy nadżerki, wrzody i ubytki śluzówki. Ubytki śluzówki są powodem przeciekającego jelita („Leaky Gut Syndrome”). Syndrom przeciekającego jelita jest jedną z głównych przyczyn alergii i chorób autoimmunologicznych, ponieważ niestrawione składniki pokarmowe (np. kazeina, gluten) oraz toksyny, przenikają przez otwory w błonie śluzowej jelita, wnikają do krwiobiegu i w konsekwencji wywołują odpowiedź immunologiczną ze strony układu odpornościowego.

Oligomery chitosanu likwidują Candidy

Syndrom przeciekającego jelita często wywołują drożdżaki typu Candida. Candida albicans jest pasożytniczym grzybem, który żyje w przewodzie pokarmowym człowieka. Jeśli dochodzi do dysbiozy, czyli zaburzenia prawidłowego składu mikrobioty jelitowej, drożdżaki zaczynają rozmnażać się i dominować. W efekcie wydzielają szereg toksyn i metabolitów, które przedostają się do krwi i zatruwają cały organizm. Wpływa to niekorzystnie na szereg procesów zachodzących w organizmie, zaburza jego funkcjonowanie prowadząc do chorób, w tym także nowotworowych. Oligomery chitozanu skutecznie hamują rozwój Candid.
W opracowaniu tekstu wykorzystano najnowsze doniesienia literaturowe dotyczące sars-CoV2 jak również wieloletnie doświadczenie w prowadzonych badaniach nad chitosanem we współpracy Katedry Biochemii Lekarskiej CM UJ z Instytutem Biopolimerów i Włókien Chemicznych w Łodzi.
Dr Jan Ignacak Katedra Biochemii Lekarskiej CM UJ

Źródła:

Yoshinori Tanaka, Shin-ichiro Tanioka, Miyoko Tanaka Effects of chitin and chitosan particles on BALB/c mice by oral and parenteral administration. Biomaterials 18 (1997) 591-595.

Majeti N.V. Ravi Kumar A reviev of chitin and chitosan applications. Reactive & Functional Polymers 46 (2000) 1-27.

Alemdaroglu C., Zelihagul D., Celebi N., Zor F., Ozturk S., Erdogan D. 2006. An investigation on burn wound healing in rats with chitosan gel formulation containg epidermal growth factor. Burns 32, s. 219-327.

Ignacak J., Wiśniewska-Wrona M.,Pałka I.,Zagajewski J., Niekraszewicz A. 2011. Role of chitosan oligomers in regulation of Ehrlich ascites tumor cells proliferation in vitro. Progress on chemistry and application of chitin and its derivatives, Monograph, vol. XVI, Polish Chitin Society, s. 89.

Ravi Kumar N. V. 2000. A review of chitin and chitosan applications. Reactive & Functional Polymers, 46, s.1-27.

Muzzarelli R.A.A., Muzzarelli C. 2005. Chitosan Chemistry: Relevance to the Biomedical Science. Springer Heidelberg, Berlin.

Ming-Tsung Y., Joan-Hwa Y., Yeng-Leun M. 2008. Antioxidante properties of chitosan from crab shells. Carbohydrate Polymers, 74,4, s.840-844.

Obara K., Ishihara M., Ishizuka T., Fujita M., Ozeki Y., Maehara T., Saito Y.,Yura H., Matsui T., Hattori H., Ki¬kuchi M., Kurita A. 2003. Photocrosslinkable chitosan hydrogel containing fibroblast growth factor-2 stimulates wound healing in healing-impaired db/db mice. Biomaterials, 24, 3437–3444.

Schmitt F., Lagopoulos L., Käuper P., Rossi N., Busso N., Barge J., Wagnières G., Laue C., Wandrey C., Juillerat-Jeanneret L. 2010. Chitosan-based nanogels for selective delivery of photosensitizers to macrophages and improved retention in and therapy of articular joints. Journal Control Research. 1;144(2):242-50.

Sahm Inan D., Unver Saraydm D. 2013. Investigation of the wound healing effects of chitosan on FGFR3 and VEGF immunlocalization in experimentally diabetic rats. International Journal of Biomedical Materials Research, 1 (1) 1-8.

Chitranshi N., et al. 2020. Evolving geographic diversity in SARS-CoV2 and in silico analysis of replicating enzyme 3CLpro targeting repurposed drug candidates. J Transl. Med. 18; 278-293.