English EN Polish PL

KWASY HUMUSOWE

Kwasy humusowe powstają w skutek rozkładu resztek organicznych. Dzięki swoim właściwościom działają jak „klej” koloidów glebowych, wiążą nierozpuszczalne jony i uwalniają je w miarę zapotrzebowania roślin.

Kwasy humusowe modyfikują strukturę gleby, zapobiegając utracie wody i erozji w glebach piaszczystych a wpływając korzystnie na przewietrzanie gleb zwięzłych.

Korzystnie wpływają na kiełkowanie nasion, ich żywotność. Poza wpływem na kiełkowanie i wzrost roślin, daje się również zauważyć wpływ kwasów humusowych na namnażanie pożytecznych mikroorganizmów glebowych, jak również stymulowanie systemu odpornościowego roślin.

Mają zdolność wiązania nierozpuszczalnych jonów metali, tlenków oraz wodorotlenków i powolnego ich uwalniania w miarę zapotrzebowania roślin. Ze względu na ich właściwości możemy mówić o trzech typach działania : fizycznym, chemicznym i biologicznym.

Fizyczne działanie kwasów humusowych:

  •         modyfikują strukturę gleby,
  •         zwiększają pojemność wodną gleby a przez to zmniejszają zagrożenie suszą,
  •         zapobiegają pękaniu gleby, powierzchniowemu odpływowi wody i erozji gleby poprzez zwiększanie zdolności koloidów do wiązania wody,
  •         poprawiają strukturę, zapobiegają utracie wody i składników pokarmowych w lekkich glebach piaszczystych,
  •         rozluźniają gleby zwięzłe i poprawiają ich przewietrzanie,
  •         ciemniejszy kolor gleby zwiększa absorbcję energii słonecznej.

Chemiczne działanie kwasów humusowych:

  •         neutralizują pH gleby,
  •         wzbogacają glebę w substancje mineralne i organiczne,
  •         poprawiają dostępność składników pokarmowych i wody dla roślin,
  •         zatrzymują rozpuszczalne w wodzie nawozy mineralne w strefie korzeniowej i zmniejszają ich wypłukiwanie,
  •         działają jako naturalny czynnik chelatujący jonów metali w środowisku zasadowym i ułatwiają ich pobieranie przez system korzeniowy,
  •         posiadają bardzo wysoką pojemność wymiany koloidowej,
  •         zwiększają konwersję składników pokarmowych (NPK i mikroelementów) do form dostępnych dla roślin,
  •         zwiększają pobieranie azotu przez rośliny,
  •         pomagają eliminować chlorozy spowodowane brakiem żelaza,
  •         zmniejszają dostępność substancji toksycznych z gleby.

Biologiczne działanie kwasów humusowych:

  •         stymulują wzrost roślin poprzez przyspieszanie podziałów komórek,
  •         działają jako organiczne katalizatory wielu procesów biologicznych.
  •         stymulują enzymy roślin i zwiększają ich produkcję,
  •         zwiększają naturalną odporność roślin na choroby i szkodniki,
  •         stymulują wzrost korzeni, szczególnie pionowych, przez co zwiększają pobieranie składników pokarmowych,
  •         zwiększają oddychanie korzeniowe,
  •         wspomagają fotosyntezę,
  •         zwiększają zdolność kiełkowania nasion i ich żywotność,

•         stymulują wzrost i namnażanie pożytecznych mikroorganizmów glebowych.

CHITOZAN

CO znajdziecie Państwo w naszych produktach? 

CHITOZAN – cząsteczka o dużych możliwościach

Chitozn to naturalny, nietoksyczny , biodegradowalny i biofunkcjonalny polimer , bezpieczny dla  organizmu człowieka i środowiska.  Otrzymywany z pancerzy skorupiaków morskich w drodze deacetylacji chityny, która zaraz po celulozie jest najliczniej występującym w przyrodzie materiałem organicznym. Wykazuje działanie antybakteryjne, antygrzybiczne i przeciwutleniające .

Działanie chitozanu na organizm

– obniża poziom cholesterolu

– podnosi odporność organizmu poprzez zwiększenie aktywności limfocytów T

– obniża ciśnienie tętnicze

– korzystnie wpływa na perystaltykę jelit

– likwiduje nadkwasotę i wzdęcia

– reguluje pracę trzustki i wątroby

– oczyszcza organizm z toksyn , metali ciężkich i innych szkodliwych substancji

 

Chitozan w kosmetyce

– stymuluje produkcję kolagenu

– przyspiesza gojenie ran i oparzeń słonecznych

– zapobiega powstawaniu blizn

– łagodzi zmiany po ukąszeniu owadów

– hamuje procesy starzenia skóry

– zapobiega utracie wilgoci przez skórę

– Chroni przed wolnymi rodnikami i drobnoustrojami.

 

Chitozan w rolnictwie.

– korzystnie wpływa na jakość i wysokość  plonu

– pobudza naturalną odporność roślin w walce z patogenami.

– pobudza rozwój systemu korzeniowego

– stosowany w formie oprysku wytwarza na roślinie rodzaj filmu zapobiegając nadmiernemu parowaniu wody, jak również stanowi barierę przed szkodnikami.

– chroni rośliny przed stresem.

Chitozan jest polimerem powszechnie występującym w przyrodzie. Otrzymuje się go z chityny, która stanowi materiał konstrukcyjny skorupiaków (krewetki, kraby, raki, kryl), owadów , grzybów i bakterii. Jest polisacharydem o strukturze molekularnej bardzo podobnej do celulozy. Jako związek pochodzenia naturalnego, nietoksyczny i biodegradowalny, jest całkowicie bezpieczny dla środowiska.

Pod względem budowy chemicznej jest polisacharydem złożonym z wielu cząstek aminocukru, połączonych ze sobą wiązaniem β 1-4. Tym aminocukrem jest chitozamina (D-glukozamina) będąca pochodną D-glukozy, w której grupa OH w pozycji drugiej została podstawiona grupą aminową (NH2). Dla porównania celuloza jest polisacharydem złożonym z cząstek D-glukozy również połączonych wiązaniem β1-4.

Terminem chitozan określa się związki, jakie powstają w procesie deacetylacji chityny w wyniku działania stężonych alkaliów w podwyższonej temperaturze co prowadzi do stopniowej eliminacji grup octanowych i powstania wolnych grup aminowych w pierścieniach glikozydowych biopolimeru.

Przyjmuje się, że w naturalnej postaci chityna występuje w formie częściowo acetylowanej tj. poprzez grupy OH lub NH2 przyłączona zostaje grupa acetylowi CH3-C=o ( furda 1983).

Interesujące jest, że mimo bliskiego pokrewieństwa z celulozą, nie występuje w roślinach wyższych, wykazuje natomiast w stosunku do nich bardzo dużą aktywność biologiczną min. zwiększając odporność roślin na niekorzystne warunki środowiska, na infekcję grzybami i bakteriami.

Woostify retina logo

Poli-Farm Spółka z.o.o.
Adres: ul. Łyszkowicka 59,
99-400 Łowicz
e-mail: biuro@poli-farm.pl
Tel. (46) 830-00-40
Mob. +48 602 615 315

Facebook

© 2020 Poli-Farm Spółka z.o.o. Wszystkie prawa zastrzeżone. Realizacja – www.uti.pl

Koszyk

0

No products in the cart.