CHITOZIN FIT C​

Odporność i detoksykacja

WŁAŚCIWOŚCI SUPLEMENTU:

  • działa antywirusowo, antybakteryjnie i antygrzybiczo,
  • wspomaga obniżanie poziomu cholesterolu we krwi,
  • wpływa korzystnie na układ odpornościowy,
  • usprawnia procesy przemiany materii,
  • usuwa toksyny z organizmu.
Chitozin Fit C

Chitozan działa bardzo korzystnie na cały organizm. Przez specjalistów nazywany jest szóstym – po białkach, tłuszczach, cukrach, minerałach oraz witaminach – składnikiem niezbędnym do życia. Skutecznie oczyszcza i odkwasza organizm, pobudza mechanizmy obronne człowieka, nie pozwala namnażać się komórkom nowotworowym, obniża poziom cholesterolu, pozwala zredukować masę ciała. Za pomocą chitozanu można pokonać wiele chorób, z którymi nie radzi sobie współczesna medycyna.

Zalecany w profilaktyce następujących chorób​

O preparacie

Nasz produkt „Chitozin Fit C” ma płynną postać co powoduje szybkie działanie i wchłanianie do organizmu. Odznacza się także bardzo wysoką przyswajalnością i aktywnością biologiczną, co daje największą efektywność spośród innych znanych produktów zawierających chitozan. Chitozin podwyższa poziom odporności, oczyszcza cały organizm z wszelakich toksyn, działa antywirusowo, antygrzybiczo i antybakteryjnie, a to nie wszystkie jego właściwości…​
W skład preparatu wchodzą oligomery chitozanu OCHG™ w postaci płynnej, które charakteryzują się unikalną zdolnością do bezpośredniego tworzenia błon polimerowych z zawiesiny, dobrą mieszalnością z innymi biopolimerami oraz wysoką wartością wskaźnika wtórnego pęcznienia. Pod wpływem enzymów trawiennych cześć oligomerów chitozanu jest wchłaniana do krwi, druga część nie trawiona przez enzymy wiąże wodę i działa w przewodzie pokarmowym jako absorbent. Witamina C wspomaga układ odpornościowy oraz sprzyja oczyszczaniu organizmu i neutralizacji wolnych rodników.​

Wpływ oligomerów chitozanu na zdrowie człowieka

Badacze wykazali, że odkryta substancja to inhibitory polimerowe. Stworzone zostały na bazie chitosanu – związku otrzymywanego ze skorupiaków morskich. Działanie polimeru polega na tym, że wiąże się on z białkiem, tworzącym „koronę” wirusa i blokuje jego oddziaływanie z receptorem komórkowym, a w konsekwencji wnikanie wirusa do komórki. 

Chitozan, z którego pozyskuje się związki polimerowe, pod względem chemicznym jest organicznym związkiem z grupy polisacharydów; pochodną chityny, powstająca w wyniku jej częściowej deacetylacji.
Deacetylacja chityny polega na usuwaniu z niej grupy acetylowych, które utwardzają i cementują chitynę. Najwyższą aktywność biochemiczną chitozanu uzyskuje się po jego przetworzeniu w opatentowanym procesie OCHG™. W efekcie uzyskiwany jest mleczan chitozanu czyli chitozan w postaci oligomerów, czyli polimerów, o krótkich łańcuchach i ściśle określonej masie cząsteczkowej. Strukturalnie chitozan jest celulozą (błonnikiem) pochodzenia zwierzęcego, podobnym do fibryny ludzkiej. Jest całkowicie naturalny i dobrze tolerowany przez nasz organizm.
Chitozan działa bardzo korzystnie na cały organizm. Przez specjalistów nazywany jest szóstym – po białkach, tłuszczach, cukrach, minerałach oraz witaminach – składnikiem niezbędnym do życia. Skutecznie oczyszcza i odkwasza organizm, pobudza mechanizmy obronne człowieka, nie pozwala namnażać się komórkom nowotworowym, obniża poziom cholesterolu, pozwala zredukować masę ciała. Za pomocą chitozanu można pokonać wiele chorób, z którymi nie radzi sobie współczesna medycyna.

CHITOZIN FIT C zawiera płynny mleczan chitozanu w postaci oligomerów. Odznacza się bardzo wysoką przyswajalnością i aktywnością biochemiczną, co daje największą efektywność spośród innych znanych produktów zawierających chitozan.

Badania eksperymentalne potwierdzają przeciwdrobnoustrojowy mechanizm działania chitozanu. Związany jest on z rozpadem struktury ściany komórkowej z powodu wolnych grup aminowych obecnych w chitosanie. Dodatnio naładowany chitosan oddziałuje z ujemnie naładowanymi wiązaniami chemicznymi w ścianie komórkowej bakterii lub wirusów, powodując ich rozpad. Następuje to poprzez siły elektrostatyczne, działające między protonowanymi grupami aminowymi a resztami ujemnymi, konkurując o miejsca elektroujemne na powierzchni błony komórkowej mikroorganizmów. Oddziaływanie to zmienia
przepuszczalność błony komórkowej, przyczyniają się do jej rozpadu i wycieku substancji wewnątrzkomórkowej.

Inne badania sugerują, że wokół błony komórkowej mikroorganizmów tworzy się otoczka polimerowa, to znaczy chitosan tworzy swego rodzaju powłokę nad komórką mikroorganizmu, która zapobiega
przedostawaniu się składników odżywczych do tej komórki. Kolejnym odkrytym mechanizmem działania Chitozanu jest wiązanie cząsteczek chitozanu z mikrobiologicznym lub wirusowym DNA, co prowadzi do
hamowania mRNA i syntezy białek.

Udowodniono, że cząsteczki chitozanu są zdolne do penetracji ściany komórkowej bakterii i dotarcia do ich materiału genetycznego.

Działa na wszystkie organy, poprawia stan ogólny organizmu, podwyższając pH do 7,35 – 7,4. odkwasza organizm. Zakwaszenie organizmu powoduje zaburzenie wszystkich procesów biochemicznych organizmu, zagęszczenie krwi, zaburzenie krążenia, bardzo obciąża nerki, powoduje bóle stawów i mięśni oraz sprzyja rozwojowi komórek rakowych. W zasadowym środowisku komórki nowotworowe nie rozmnażają się. Dlatego chitozan stosowany w większych dawkach powoduje śmierć komórek rakowych i zmniejsza rozmiary nowotworów

Chitozan oczyszcza przewód pokarmowy, wątrobę i cały organizm z metali ciężkich oraz toksyn, wiążąc je i wydalając z organizmu. Wyniki badań wskazują, że bardzo skutecznie poprawia stan i funkcjonowanie wątroby i trzustki. Chitozan wiąże też jony chloru z soli kuchennej i wydala je, co zapobiega wytwarzaniu się angiotenzyny – substancji powodującej gwałtowny skurcz naczyń. Dzięki temu działa hipotensyjnie, obniżając ciśnienie krwi.

Preparat wiąże i wydala z przewodu pokarmowego cholesterol, ponieważ ma dodatnio naładowane grupy aminowe przy tym samym pH co przewód pokarmowy. Grupy aminowe wiążą się z ujemnie naładowanymi cząsteczkami, takimi jak lipidy i żółć, uniemożliwiając ich wchłanianie i magazynowanie przez organizm.

Działanie chitosanu w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL można wyjaśnić teorią, mówiąca, że sole chitozanu reagują z kwasami tłuszczowymi i wiążą lipidy w mechanizmie interakcji hydrofobowych. Tak związane lipidy są wydalane z przewodu pokarmowego wraz z innymi produktami przemiany materii, a nie wchłaniane zwrotnie, jakby to nastąpiło naturalnie.

Po jego rozpuszczeniu tworzy się powłoka, która działa osłonowo, eliminuje nadkwasotę, stymuluje procesy gojenia, leczy nadżerki, wrzody i ubytki śluzówki. Ubytki śluzówki są powodem przeciekającego jelita („Leaky Gut Syndrome”).

Syndrom przeciekającego jelita jest jedną z głównych przyczyn alergii i chorób autoimmunologicznych, ponieważ niestrawione składniki pokarmowe (np. kazeina, gluten) oraz toksyny, przenikają przez otwory w błonie śluzowej jelita, wnikają do krwiobiegu i w konsekwencji wywołują odpowiedź immunologiczną ze strony układu odpornościowego

Syndrom przeciekającego jelita często wywołują drożdżaki typu Candida. Candida albicans jest pasożytniczym grzybem, który żyje w przewodzie pokarmowym człowieka. Jeśli dochodzi do dysbiozy, czyli zaburzenia prawidłowego składu mikrobioty jelitowej, drożdżaki zaczynają rozmnażać się i dominować. W efekcie wydzielają szereg toksyn i metabolitów, które przedostają się do krwi i zatruwają cały organizm. Wpływa to niekorzystnie na szereg procesów zachodzących w organizmie, zaburza jego funkcjonowanie prowadząc do chorób, w tym także nowotworowych. Oligomery chitozanu skutecznie powstrzymują Candide.

Kwas hialuronowy jest też głównym składnikiem mazi stawowej. Jest odpowiedzialny za lepkość mazi, smarowanie powierzchni stawowych i odżywianie chrząstki. Dlatego chitosan stosowany dłużej poprawia mobilność stawów.

  1. • Wzmacniają odporność organizmu, zwiększając aktywność limfocytów T,
  2. • Hamują zakażenia drobnoustrojami chorobotwórczymi,
  3. • Eliminują zakwaszenie organizmu, podwyższa pH działając zasadowo,
  4. • Działają przeciwnowotworowo, hamują rozmnażanie się komórek rakowych i powstawanie przerzutów,
  5. • Oczyszczają organizm z metali ciężkich i innych szkodliwych substancji (rtęci, kadmu, pestycydów, sztucznych barwników,
  6. • Działają hipotensyjnie – obniża ciśnienie krwi, zmniejsza kurczliwość naczyń włosowatych,
  7. • Obniżają poziom cholesterolu, zmniejsza przyswajanie tłuszczów i cholesterolu w jelitach, oczyszcza naczynia krwionośne z płytek cholesterolowych
  8. • Poprawiają funkcjonowanie wątroby i trzustki,
  9. • Pomagają kontrolować poziom cukru we krwi,
  10. • Chronią śluzówki przewodu pokarmowego, efektywnie przyspiesza gojenie nadżerek i wrzodów,
  11. • Zwalczają syndrom przeciekającego jelita – jedną z głównych przyczyn alergii i chorób autoimmunologicznych,
  12. • Eliminują zgagę, nadkwasotę i wzdęcia,
  13. • Poprawiają stan mikrobioty jelitowej – oczyszczają kosmki jelitowe, poprawiają perystaltykę jelit,
  14. • Zwiększa elastyczność skóry i mobilność stawów, wzmacniają tkankę łączną i chrzęstną
  1. • przy obniżonej odporności i zaburzeniach immunologicznych,
  2. • w profilaktyce nowotworów, chemioterapii, radioterapii, intoksykacji,
  3. • w zapobieganiu chorobom układu krążenia; miażdżycy, zawałom, udarom,
  4. • w nadciśnieniu,
  5. • przy nieprawidłowej pracy wątroby i trzustki oraz cukrzycy,
  6. • nadkwasocie i zgadze,
  7. • przy zapaleniu, nadżerkach i owrzodzeniach przewodu pokarmowego,
  8. • drożdżycy przewodu pokarmowego,
  9. • zatruciach pokarmowych

CHITOZIN FIT C nie powinny stosować osoby uczulone na skorupiaki. Nie zaleca się też podawania go dzieciom do lat 12. Należy zachować 2-godzinną przerwę pomiędzy zażywaniem preparatu zawierającym chitozan, a innymi stosowanymi preparatami i lekami, ponieważ jest absorbentem i może zmniejszać ich przyswajanie.

Stosować 3 razy dziennie po 5 ml (łyżeczka od herbaty) na ½ szklanki wody, najlepiej rano i wieczorem oraz przed jedzeniem.

W celach profilaktycznych 1-2 miesiące 2-3 razy do roku.

Yoshinori Tanaka, Shin-ichiro Tanioka, Miyoko Tanaka Effects of chitin and chitosan particles on BALB/c mice by oral and parenteral administration. Biomaterials 18 (1997) 591-595.

Majeti N.V. Ravi Kumar A reviev of chitin and chitosan applications. Reactive & Functional Polymers 46 2000) 1-27.

Alemdaroglu C., Zelihagul D., Celebi N., Zor F., Ozturk S., Erdogan D. 2006. An investigation on burn wound healing in rats with chitosan gel formulation containg epidermal growth factor. Burns 32, s. 219-327.

Ignacak J., Wiśniewska-Wrona M.,Pałka I.,Zagajewski J., Niekraszewicz A. 2011. Role of chitosan oligomers in regulation of Ehrlich ascites tumor cells proliferation in vitro. Progress on chemistry and application of chitin and its derivatives, Monograph, vol. XVI, Polish Chitin Society, s. 89.

Ravi Kumar N. V. 2000. A review of chitin and chitosan applications. Reactive & Functional Polymers, 46, s.1-27.

Muzzarelli R.A.A., Muzzarelli C. 2005. Chitosan Chemistry: Relevance to the Biomedical Science. Springer Heidelberg, Berlin.

Ming-Tsung Y., Joan-Hwa Y., Yeng-Leun M. 2008. Antioxidante properties of chitosan from crab shells. Carbohydrate Polymers, 74,4, s.840-844.

Obara K., Ishihara M., Ishizuka T., Fujita M., Ozeki Y., Maehara T., Saito Y.,Yura H., Matsui T., Hattori

H., Kikuchi M., Kurita A. 2003. Photocrosslinkable chitosan hydrogel containing fibroblast growth factor-2 stimulates wound healing in healing-impaired db/db mice. Biomaterials, 24, 3437–3444.

Schmitt F., Lagopoulos L., Käuper P., Rossi N., Busso N., Barge J., Wagnières G., Laue C., Wandrey C., Juillerat-Jeanneret L. 2010. Chitosan-based nanogels for selective delivery of photosensitizers to
macrophages and improved retention in and therapy of articular joints. Journal Control Research. 1;144(2):242-50.

Sahm Inan D., Unver Saraydm D. 2013. Investigation of the wound healing effects of chitosan on FGFR3 and VEGF immunlocalization in experimentally diabetic rats. International Journal of Biomedical Materials
Research, 1 (1) 1-8.

Skład​

Zalecana dawka dzienna:

3 łyżeczki (15 ml)

Mleczan chitozanu  (oligomery chitozanu)

525 mg

Witamina C

12 mg/15% RWS*

* Referencyjna Wartość Spożycia