PoliComplex

Płynny  nawóz organiczno – mineralny w formie koncentratu, przeznaczony do stosowania dolistnego w uprawach warzyw w gruncie i pod osłonami, uprawach sadowniczych oraz uprawach rolniczych.

policomplex2

Wpływ preparatu PoliComplex na rośliny:

  • zwiększenie przyrostu biomasy korzeni i części nadziemnych
  • zwiększenie przyrostu masy plonu
  • przyspiesza regenerację roślin po wystąpieniu stresów
  • optymalizacja dawek nawozów
  • poprawia strukturę i jakość plonów

O produkcie:

Płynny nawóz organiczno–mineralny w formie koncentratu, przeznaczony do stosowania dolistnego w uprawach warzyw w gruncie i pod osłonami, uprawach sadowniczych oraz uprawach rolniczych. Preparat wytwarzany w nanotechnologii jest połączeniem makro i mikroelementów z aminokwasami i składnikami niezbędnymi do prawidłowego rozwoju roślin. 

Cechy produktu:

1.

Innowacyjny nawóz organiczno-mineralny o działaniu biostymulującym w formie płynnego koncentratu

2.

Zawiera optymalny dla roślin skład makro, mezo i mikroskładników skompleksowanych aminokwasami i kwasami fulwowymi wraz z jodem, który stymuluje poszerzanie wiązek przewodzących roślin

3.

Skutecznie zwiększa plony oraz poprawia parametry jakościowe

4.

Zwiększa intensywność przyrostu biomasy korzeni, łodyg i liści w fazach wzrostu wegetatywnego

5.

Umożliwia optymalizację dawek nawozów doglebowych poprzez ich zmniejszenie o 30%-50%, na podstawie analizy chemicznej gleby

6.

Skład nawozu opracowano na podstawie uśrednionego zapotrzebowania 19 gatunków roślin uprawnych

SKŁAD (m/m):

Azot (N) – 6,3% 

Fosfor (P2 O5) – 4,6%

Potas (K2O) – 6,5%

Magnez (MgO) – 1,7%

Siarka (SO3) –  1,6%

Bor (B) – 0,86%

Miedź (Cu) – 0,17%

Żelazo (Fe) – 0,14%

Mangan (Mn) – 0,16%

Molibden (Mo) – 0,028%

Cynk (Zn) – 0,42%

Jod (I) – 0,0025%
Kwasy humusowe – 3,3% C org/kg
Całkowita substancja organiczna – 56,8% (w tym  aminokwasy i inne związki organiczne).

Dawki, sposób i terminy stosowania:

Uprawa

Dawka w l/ha

Terminy stosowania

I,II,III,IV…. ilość i kolejność zabiegów wg faz rozwojowych BBCH

Jabłoń, Grusza

4-5 l/ha

I – faza różowego pąka(jabłoń) i białego(grusza); BBCH 57
II – owoc osiąga 40 mm średnicy; BBCH 74 (po opadzie czerwcowym)
III – owoc osiąga 60 % typowej wielkości; BBCH 76
IV – owoc osiąga 80 % typowej wielkości; BBCH 78

Wiśnia, Czereśnia Śliwa

4-5 l/ha

I- Pierwszy zabieg wykonać na zielony pąk; BBCH 54
II – Owoc osiąga 30-40% typowej wielkości; BBCH 74
III – Owoc osiąga 80% typowej wielkości; BBCH 78

Truskawka Malina Jeżyna

3-5 l/ha

I – pędy osiągają 90% typowej długości u truskawki () pęd rozłogowy; BBCH 39-(41)
II– widoczne pierwsze pąki kwiatowe BBCH 56
III– owoc osiąga 40% wielkości docelowej; BBCH 74
IV – owoc osiąga 70% wielkości docelowej; BBCH 77
V – jesienią truskawki- początek tworzenia się pąków w pachwinach liści

Borówka, Porzeczki

3-5 l/ha

I – pędy osiągają 90% typowej długości BBCH 39
II – jasno zielony pąk, pękanie pąków; BBCH 53
III – Owoc osiąga 30% typowej wielkości; BBCH 73
IV- Owoc osiąga 70% typowej wielkości; BBCH 77

Kalafior, brokuł, kapusta

3-5 l/ha

I – 10-12 liści właściwych (5 l/ha); BBCH 22
II – 30% typowej średnicy róży lub główki (5 l/ha); BBCH 43
III- 70% typowej średnicy róży lub główki (5 l/ha); BBCH 47

Cebula

3-5 l/ha

I – 10-12 liści właściwych (4 l/ha); BBCH 43
II – 30% typowej średnicy główki cebuli (5 l/ha); BBCH 43
III – 70% typowej średnicy główki cebuli (5 l/ha); BBCH 46

Burak ćwikłowy, marchew, pietruszka, seler

3-5 l/ha

I – 10 liści właściwych (4 l/ha); BBCH 20
II – 30% typowej wielkości korzeni (5 l/ha); BBCH 43
III – 60% typowej wielkości korzeni (5 l/ha); BBCH 46

Pomidor, ogórek, papryka

3-5 l/ha

I – 9 liści właściwych na pędzie głównym (4 l/ha); BBCH 19
II – na pędzie głównym pierwsze pąki kwiatowe(5 l/ha); BBCH51
III – pierwszy owoc na pędzie głównym osiąga wielkość docelową (5l/h); BBCH 71
IV – pierwszy owoc na pędzie drugiego rozgałęzienia osiąga wielkość docelową (5l/h); BBCH 79 (721)
V– pierwszy owoc na pędzie trzeciego rozgałęzienia osiąga wielkość docelową (5l/h); BBCH 79 (731)

Fasola, groch

3-5 l/ha

I – 8-9 widocznych pędów bocznych przed kwitnieniem (4 l/ha); BBCH29
II – pierwsze pąki kwiatowe wydłużają się (5 l/ha); BBCH 55
III – 40% strąków osiąga typową długość, widoczne pierwsze nasiona (5 l/ha); BBCH 74

Burak cukrowy

3-5 l/ha

I – pokrycie liśćmi 30% powierzchni gleby (4 l/ha); (BBCH 33);
II – pokrycie liśćmi 90% powierzchni gleby (5 l/ha); (BBCH 39);
III – 50% typowej wielkości korzenia (5 l/ha); BBCH 45

Ziemniak

3-5 l/ha

I – pokrycie liśćmi, pędami 30% powierzchni gleby (4 l/ha); (BBCH33)
II– bulwy osiągają 20% typowej masy (5 l/ha); BBCH 42
III – bulwy osiągają 70% typowej masy (5 l/ha); BBCH 47

Rzepak ozimy

3-5 l/ha

I – jesienią w fazie rozety BBCH 18 (4 l/ha),
II– wiosną początek wydłużania pędu głównego BBCH 32 (5 l/ha),
III- zielony pąk, do początku kwitnienia (5 l/ha); BBCH 51
IV- 20% łuszczyn osiągnęło typową wielkość (5 l/ha); BBCH 72

Kukurydza

3-5 l/ha

I – faza 8-10 liści właściwych BBCH 20 (5 l/ha)

Zboża ozime

3-5 l/ha

I – jesienią – 9 liści właściwych BBCH 19 (4 l/ha),
II – wiosną faza krzewienia widoczny drugi pęd boczny (5 l/ha); BBCH22
III- Górna część kłosa wyłania się z pochwy liściowej (5 l/ha); BBCH 51

DOSTĘPNE OPAKOWANIA:

5 l